REKLAMA

Obrzęk stóp i kostek: 10 możliwych przyczyn, sygnały ostrzegawcze i kiedy należy udać się do lekarza

REKLAMA
Obrzęk stóp i kostek: 10 możliwych przyczyn, sygnały ostrzegawcze i kiedy należy udać się do lekarza
REKLAMA

10 najczęstszych przyczyn obrzęku stóp i kostek

1. Długotrwałe stanie lub siedzenie

Dlaczego tak się dzieje: Grawitacja wciąga płyny do stóp.

Rozwiązanie: rób przerwy, aby się przejść.

2. Ciąża

Dlaczego tak się dzieje: Zmiany hormonalne i zwiększone zatrzymywanie płynów.

Rozwiązanie: Zazwyczaj jest nieszkodliwe.

3. Wysokie spożycie soli

Dlaczego tak się dzieje: Sód powoduje zatrzymanie wody w organizmie.

Rozwiązanie: Ogranicz spożycie soli.

4. Uraz lub trauma

Przyczyny: Skręcenie, naciągnięcie lub złamanie.

Rozwiązanie: odpoczynek, lód, ucisk i uniesienie.

5. Narażenie na ciepło

Dlaczego tak się dzieje: Naczynia krwionośne rozszerzają się podczas upałów.

Rozwiązanie: zachowaj chłód.

6. Otyłość

Dlaczego tak się dzieje: Nadwaga wywiera nacisk na żyły.

Rozwiązanie: Utrata wagi może pomóc.

7. Leki

Dlaczego tak się dzieje: Efekt uboczny niektórych leków.

Rozwiązanie: Porozmawiaj ze swoim lekarzem.

8. Niewydolność żylna

Dlaczego tak się dzieje: Twoje żyły nie mogą skutecznie transportować krwi do serca.

Rozwiązanie: pończochy uciskowe.

9. Niewydolność serca

Dlaczego tak się dzieje: Twoje serce nie może skutecznie pompować krwi.

Rozwiązanie: konieczne jest leczenie.

10. Choroba nerek

Dlaczego tak się dzieje: Nerki nie potrafią usunąć nadmiaru płynu.

Przeczytaj więcej, klikając przycisk ( DALEJ »» ) poniżej!

REKLAMA
REKLAMA